Vladimir și Vitali Klitschko au mers la Bucha, locul în care rușii au omorât peste 300 de oameni: „E genocid”
În jur de 300 de persoane au trebuit înhumate în gropi comune la Bucha, care a fost recucerit de către soldaţi ucraineni după invazia Rusiei, a declarat sâmbătă primarul Anatoli Fedoruk. Pe străzile din Bucha au fost descoperite zeci de cadavre, iar forţele ucrainene nu au putut pătrunde decât în urmă cu două zile în oraş, care era inaccesibil de aproape o lună.
Vitali Klitschko numește genocid ceea ce s-a întâmplat la Bucha
Vladimir Klitschko, fost campion mondial la box, care a revenit în Ucraina după o vizită în Germania, a decis să meargă la Bucha alături de fratele său, Vitali, primarul Kievului. Cei doi au denunțat un genocid comis de armata rusă.
„Ce s-a întâmplat la Bucha nu este o operațiune militară specială. Civili au fost împușcați în cap, au fost legați cu mâinile la spate. Este un genocid asupra populației ucrainene. Este exact ce vrea să facă regimul lui Putin, să omoare civili”, a spus Vladimir Klitschko, într-o postare pe Twitter.
Vitali Klitschko a pledat pentru un embargo imediat asupra petrolului şi gazului din Rusia.
„Acestea sunt crime de război crude de care Putin este responsabil. Pentru întreaga lume şi în special pentru Germania nu poate exista decât o consecinţă: niciun cent nu trebuie să mai ajungă la Rusia, aceştia sunt bani însângeraţi folosiţi pentru măcelărirea oamenilor”, a declarat Vitali Klitschko pentru Bild.
Cadavre cu mâinile legate, răni prin împușcătură de aproape și semne de tortură zăceau împrăștiate într-un oraș de la periferia Kievului, după ce soldații ruși s-au retras din zonă. Autoritățile ucrainene au acuzat duminică forțele de plecare că au comis crime de război și că au lăsat în urmă o „scenă dintr-un film de groază”, relatează nbcnews.com.
Pe măsură ce imaginile cu cadavrele, ale persoanelor ai căror rezidenți au spus că au fost uciși fără discernământ, au început să iasă din Bucha, o grămadă de lideri europeni au condamnat atrocitățile și au cerut sancțiuni mai dure împotriva Moscovei.
Oficialii ucraineni au dat vina pentru crimele, despre care au spus că s-au întâmplat în Bucha și în alte suburbii de la Kiev, chiar la picioarele trupelor ruse, președintele numindu-le dovezi ale genocidului. Dar Ministerul Apărării al Rusiei a respins acuzațiile drept „provocare”.
Descoperirile au urmat retragerii Rusiei din zona din jurul capitalei, teritoriu care a cunoscut lupte grele de când trupele au invadat Ucraina din trei direcții pe 24 februarie, dar înaintarea lor a blocat în fața apărării hotărâte din partea forțelor Ucrainei.
Moscova spune acum că își concentrează ofensiva asupra estului țării, dar a presat și un asediu asupra unui oraș din nord și a continuat să lovească alte orașe într-un război care a forțat deja peste 4 milioane de ucraineni să-și părăsească țara și multe altele.
Trupele ruse au pătruns în Bucha în primele zile ale invaziei și au rămas acolo până pe 30 martie. Odată cu dispariția acestor forțe, locuitorii au dat relatări îngrozitoare duminică, spunând că soldații au împușcat și au ucis civili fără niciun motiv aparent.